L'autorJosep Gras i Carmona   
(Manresa, 1959)

Periodista cultural.

Col·laborador de Revista d’Igualada: publicació d’articles i reportatges literaris, els últims dels quals Ingmar Bergman. Màscares, mirall, representació (n. 62, setembre 2019, Anoia), i El vertigen de la Història: la trilogia d'Éric Vuillard (n. 63, desembre de 2019).

Col·laborador d’El Pou de la Gallina: publicació d’articles i reportatges literaris, l’últim dels quals Vides (i muntanyes) foradades. "Allò que va passar a Cardós", de Ramon Solsona (n. 340, març de 2018, Manresa).

Maria Àngels Anglada: "Es tendeix a banalitzar-ho tot", entrevista a l'escriptora, inclosa dins del llibre De viva veu. Entrevistes i declaracions públiques de Maria Àngels Anglada, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2017.

Referències i citacions en llibres, articles i llocs aliens de treballs meus publicats: 
. “Era un col·legi laic…, fragment de l’entrevista a Jesús Moncada publicada al diari Regió 7, 1998. A la web de l’Associació d’Escriptors en llengua catalana [escriptors.cat]- pàgina de l’autor Jesús Moncada (secció biografia).

. “Sempre he estat un narrador nat”, entrevista íntegra a Jesús Moncada publicada al diari Regió 7, octubre 1997. A la web Traces, base de dades de llengua i literatura catalanes. Universitat Autònoma de Barcelona [traces.uab.cat]

. “L’escriptor té una missió moral”, entrevista a Carme Riera publicada l’11 de juny de 1998; ressenyada al Currículum Vitae de Carme Riera, Real Academia Española -[rae.es]  

. “Carme Riera: ‘L’escriptor té una missió moral’, entrevista publicada a Regió 7; referenciada a la bibliografia del llibre Els subjectes de l’alteritat: estudis sobre la narrativa de Carme Riera, Pilar Arnau i Luisa Cotoner, Edicions UIB, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011.


. “La poesia té un lector fidel”, entrevista a Quim Daví publicada al diari Regió 7 el 6 de febrer de 2001. A la web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana [escriptors.cat] – pàgina de l’autor (secció entrevistes) / comentari crític sobre la seva obra Periples (publicat originàriament a Regió 7 el 8 de gener de 2006).
   
Supervisió lingüística en el documental L’últim habitant, de Frank Rens i Nelson Pons, Àrtic Comunicació, 2013; publicat el desembre de 2015 a YouTube.

Entre 2011 i 2015 elaboració de la tesi doctoral  La vulneració del dret a la presumpció d’innocència en el tractament periodístic de crisis polítiques i econòmiques, dins del doctorat en Comunicació Social, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Postgrau en Teatre i Educació, Institut del Teatre, Diputació de Barcelona, 2013.

Diploma en Estudis Avançats, amb el treball de recerca El testimoni vivencial com a element primordial de qualitat ètica en la informació sobre situacions de dolor i sofriment, corresponent al doctorat en Comunicació Social, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, 2011.

Realització del curs Metamorfosis de la novel·la, Institut d’Humanitats de Barcelona, 2003-2004.

Col·laborador i crític literari al diari Regió-7 entre 1997 i 2006: publicació d’articles, reportatges literaris i entrevistes a escriptors, entre les quals la realitzada a l’escriptora britànica Doris Lessing el maig de 1999 (guardonada amb el Premi Nobel de Literatura  l’any 2007).

Realització dels cursos corresponents als crèdits de docència del doctorat en Periodisme, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, 1996-1998.

 Llicenciat en Ciències de la Informació, Universitat Autònoma de Barcelona, 1996.

Realització del curs Periodisme Científic, Universitat Autònoma de Barcelona, 1992-1993.

Realització del curs Locució, Producció i Realització a la televisió, a l’Escola Superior de Ràdio i Televisió MK3 de Barcelona, 1988.
Realització d’estudis de Ciències Socials a l’ICESB (Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona), vinculat a la Facultat de Teologia de Barcelona, amb un total de 360 hores cursades.

Mestre de Català, Universitat Autònoma de Barcelona, 1979.